Voor de leeuwen

“Spelen als een kind, leren, voelen, kijken, luisteren…” Dit is wat mij in september 2019 er toe bracht om een serie Acteerlessen te volgen.

“Tijdens de acteerlessen komen elementen voorbij als improviseren, scènes spelen, personages, script en werken met je verbeelding. Je leert spelen met je mimiek, stem en lichaam. Acteren levert vaardigheden op die je in je dagelijks leven vrijer laat voelen. Ook durf je jezelf hierdoor gemakkelijker te presenteren op een heldere en unieke wijze.”

Nou, dit trok mij dus wel op dat moment.
Nieuwe mensen, een nieuwe groep. Spannend én leuk! Ik vond het interessant te onderzoeken wat ik allemaal tegenkwam in mijzelf. Ik ontdekte onder meer dat improvisatie/creëren in het moment mij meer past/ik leuker vind dan een personage spelen. Want jee, het uit mijn hoofd leren van mijn tekst voor een personage kostte mij veel moeite (in tegenstelling tot, zo had ik het idee, mijn medespelers die over het algemeen een stuk jonger waren).

De lessen, gegeven door Theater Teacher Marije Verhoef, zaten vol leuke, uitdagende, inspirerende oefeningen. Veel plezier gehad ook. Voor mij werd het steeds spannender richting het einde van de serie lessen: mijn rol leren en deze steeds meer perfectioneren. Het kijken naar anderen voelde een stuk leuker en ontspannender. Maar ja, af en toe (mezelf) voor de leeuwen werpen, is ook niet verkeerd:)

En ik was best tevreden met mijn eindrapport: “Ik zie veel ontwikkeling in jouw spel. In het begin hield je alles nog heel klein en gaandeweg heb je je spel steeds groter gemaakt. Vorige week heb je een typetje laten zien met humor en gekke maniertjes. Dat was heel mooi en leuk om te zien! Ik zag dat je veel vrijheid nam, mooi! Je kan nog winst maken als je de verbinding tussen jezelf en het personage sterker maakt. Ik zie je nu namelijk soms twijfelen in je spel voordat je iets doet. Durf “samen te vallen” met je personage, zodat je geen ruimte laat ontstaan voor die twijfel. Vertrouwen op je impulsen, want die zijn zeker goed. Het kan daarnaast ook helpen om jezelf te dwingen wat sneller te spelen.”

De acteerlessen waren een leuke, leerzame ervaring.

Standaard afbeelding
Masja Verhoeven
Artikelen: 20